• Inici
  • |
  • Notícies
  • |
  • El Pacte Industrial impulsa l’economia circular com…
13/10/2020
El Pacte Industrial impulsa l’economia circular com a aposta d’ambició metropolitana per a la recuperació econòmica

El Pacte Industrial de la Regió Metropolitana de Barcelona ha celebrat el passat 13 d'octubre la jornada de clausura del cicle Diàlegs i sinergies per a la transició circular en l’horitzó 2030 en què s'han presentat les conclusions del cicle i propostes d'accions a dur a terme per accelerar la transició cap a una economia circular des del diàleg i la col·laboració multiactor.

 

Jaume Collboni, primer tinent d’alcaldia de l’Ajuntament de Barcelona i president del Consell General del Pacte Industrial, ha subratllat durant la cloenda del cicle l’aposta de la Regió Metropolitana de Barcelona per ser referent en projectes i aliances per fer front al canvi climàtic. Per la seva part, Carles Rivera, coordinador gerent del Pacte Industrial, ha assenyalat que una estratègia d’economia circular efectiva ha de comptar amb mecanismes de col·laboració publicoprivada que posin en funcionament la roda de creació del valor compartit: inversió pública i privada; creació de riquesa i ocupació, i cohesió social i territorial.

 

Formació en economia circular en totes les etapes educatives, un màster universitari de prestigi internacional en la matèria, un congrés de primer nivell amb impacte internacional i impulsar l’ecosistema greentech són algunes de les propostes sorgides en els tallers participatius del grup d’experts que ha contrastat i debatut les reflexions dutes a terme en les jornades. El grup d’experts veu amb optimisme el futur i valora que en l’horitzó 2030 hi ha recorregut per augmentar el nostre nivell de circularitat des del 9% actual.

 

 

Propostes d’accions per accelerar la transició cap a una economia circular

 

La jornada també ha comptat amb una taula rodona amb representants de l'administració pública i del món empresarial per parlar d’economia circular i col·laboració publicoprivada. Hi ha participat Marta Subirà, secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya; Carles Ruiz, alcalde de Viladecans; Pere Navarro, delegat especial de l’Estat al Consorci de la Zona Franca de Barcelona; Mercè Conesa, presidenta del Port de Barcelona; Francesc Rubiralta, president i CEO de Celsa Group; Mercè Girbau, presidenta i consellera delegada de Girbau, i Sergi Ferrer-Salat, president de Ferrer. Els ponents han explicat exemples molt interessants d'economia circular a les seves institucions i empreses. Tots han coincidit en destacar la necessitat de la col·laboració multiactor.

 

L’objectiu del cicle Diàlegs i sinergies per a la transició circular en l’horitzó 2030 és crear aliances multiactor per impulsar la transició cap a un model d’economia circular, el que implica millorar el coneixement de la realitat dels diferents agents i fomentar la cooperació entre l’administració pública, la indústria, l’acadèmia, el tercer sector i resta d’agents. El cicle, seleccionat en la 4a convocatòria de projectes de reflexió del Palau Macaya de la Fundació "la Caixa", ha constat de quatre jornades i tres tallers participatius amb un grup d’experts que es van iniciar el mes d'octubre de l'any passat.

 

 

 

 

Enllaços

 

Presentació de les conclusions i propostes d'accions.

 

 

Nota de premsa.

 

 

Recull de premsa:

Viaempresa - El Pacte Industrial reclama economia circular en la recuperació

Expansión - Los empresarios apuestan por convertir Barcelona en un hub de economía circular

La Vanguardia - Expertos apuestan por hacer de Barcelona un hub de economía circular

 

 

Vídeo de la jornada:

 

Més informació sobre el cicle "Diàlegs i sinergies per a la transició circular en l'horitzó 2030".

 

AGENDA
SEGUEIX-NOS
NÚVOL D'ETIQUETES
CONTINGUT
Q8 - Estudi sobre l'accessibilitat en transport públic als polígons de la RMB
llegir +
138 propostes per a un nou impuls a la indústria
llegir +
Presentació a la Comissió d'Innovació del "Mapa de la Innovació a la RMB"
llegir +
Q8 - Estudi sobre l'accessibilitat en transport públic als polígons de la RMB
llegir +
El Pacte Industrial impulsa l’economia circular com a aposta d’ambició metropolitana per a la recuperació econòmica
llegir +
Jaume Collboni, nou president del Consell General del Pacte Industrial
llegir +
SIMAE
Notícies
Actualitat