• Inici
  • |
  • Notícies
  • |
  • El Pacte Industrial aborda l’impacte social de la…
28/11/2019
El Pacte Industrial aborda l’impacte social de la transició cap a l’economia circular
D'esq. a dta.: Carles Rivera, Javier Creus, Oscar Sala, Monse Blanes, Laura Fernández, Sonia Ruiz i Jordi Oliver.
Javier Creus en un moment de la seva intervenció.
  • La jornada ha conclòs que cal una transformació més ràpida de les competències dels treballadors per fer front als reptes que implica la transició cap a una economia circular.
  • Javier Creus, fundador d’Ideas for Change, ha assenyalat que com a societat tenim el repte col·lectiu de transformar allò que sobra en allò que falta i ha apuntat la necessitat de trobar noves formes de mesurar el valor produït més enllà del PIB.
  • Es tracta de la segona jornada del cicle “Diàlegs i sinergies per a la transició circular en l’horitzó 2030”, seleccionat en la 4a convocatòria de projectes de reflexió al Palau Macaya de ”la Caixa”, i que se celebra en aquest centre de pensament en diferents sessions fins al mes de maig de 2020.

 

El Pacte Industrial de la Regió Metropolitana de Barcelona en col·laboració amb el Palau Macaya de ”la Caixa” han presentat aquest matí la jornada "Economia circular i societat: com gestionem el canvi?" que ha analitzat com seran la indústria i la societat l’any 2030. La jornada, celebrada al mateix Palau Macaya, ha girat entorn dels reptes d’adaptar-se als nous escenaris productius, industrials i socials en el marc de la transició circular, que implicarà innovacions tecnològiques i requerirà una adaptació social amb noves aptituds i talents. Una de les conclusions de la jornada, a partir de les intervencions dels ponents, és que cal una transformació més ràpida de les competències dels treballadors per fer front als reptes que implica la transició cap a una economia circular.

 

El coordinador gerent del Pacte Industrial, Carles Rivera, ha estat l'encarregat de presentar i cloure la jornada. Es tracta de la segona sessió del cicle "Diàlegs i sinergies per a la transició circular en l’horitzó 2030", seleccionat en la 4a convocatòria de projectes de reflexió al Palau Macaya de ”la Caixa”, i que té com a objectiu crear aliances multiactor per impulsar la transició del territori metropolità i el seu entorn cap a un model d’economia circular. Rivera ha subratllat que "la col·laboració, la comprensió mútua, la capacitat d'entesa, el diàleg i el pacte entre els diferents agents socioeconòmics del territori són elements indispensables per a la transició cap a una economia circular, tal com promou l'Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 17 de l'Agenda 2030 de l’ONU".

 

La jornada ha consistit en una conferència de Javier Creus, fundador d’Ideas for Change, i una taula rodona amb la participació de Montse Blanes, directora de l’Institut Bonanova FP Sanitària; Oscar Sala, director de The Collider de la Fundació Mobile World Capital Barcelona; Laura Fernández, CEO i cofundadora d’AllWomen, i Sonia Ruiz, CEO i fundadora de Noima, i col·laboradora del projecte “School of System Change” del Forum for the Future. La taula de debat ha estat moderada per Jordi Oliver, director executiu d’Inèdit.

 

Javier Creus, fundador d'Ideas for Change, ha assenyalat que els problemes més urgents que tenim són les amenaces a les condicions de vida del planeta i la creixent desigualtat social. Solucionar-los, ha detallat, suposa fer front al repte col·lectiu de “transformar allò que sobra en allò que falta”. I, per fer-ho, Creus ha proposat que desenvolupem “una nova mirada inspirada en la intel·ligència de les plantes” i la seva forma de vida. Necessitem sistemes descentralitzats i estructures comunitàries, ha plantejat. Creus també ha remarcat que hem d’aprofitar les oportunitats que ofereix la tecnologia, estructurar nous ecosistemes i proveir els incentius adequats. Finalment, ha apuntat la necessitat de trobar noves formes de mesurar el valor produït més enllà del PIB.

 

En el marc de la taula rodona, Montse Blanes, directora de l’Institut Bonanova FP Sanitària, ha ressaltat que la revolució tecnològica ens ha d’ajudar a superar la crisi medioambiental i social actual. Per tal d’aprofitar les noves tecnologies, ha afegit, “la formació té un paper fonamental i des dels centres educatius hem de dur a terme un lideratge disruptiu”.

 

Oscar Sala, director de The Collider de la Fundació Mobile World Capital Barcelona, ha explicat que “estem a l'era del talent i la tecnologia facilita la col·laboració per generar coneixement col·lectiu”. En aquest sentit, la tecnologia ens proveeix d’eines per treballar per projectes en organitzacions cada cop més democratitzades.

 

Laura Fernández, CEO i cofundadora d’AllWomen, ha comentat que els treballadors necessiten formació tecnològica i desenvolupar habilitats emprenedores, i ha insistit que en el futur es treballarà més remotament col·laborant des de diferents parts del món.

 

Per la seva part, Sonia Ruiz, CEO i fundadora de Noima, i col·laboradora del projecte “School of System Change” del Forum for the Future, ha defensat que les principals competències que necessiten els professionals del futur són de caire social, tal com indica l’estudi Future of Jobs Survey 2018 del World Economic Forum. També ha apuntat que cal redefinir el que s’ensenya a les escoles de negoci.

 

 

 

 

 

 

Enllaços

 

Nota de premsa.

 

Presentació de Javier Creus "Lo que sobra" es la nueva materia prima.

  

Galeria d'imatges de la jornada.

 

Més informació sobre el cicle "Diàlegs i sinergies per a la transició circular en l’horitzó 2030".

 

 

Recull de premsa

 

La Vanguardia - El trabajo vuelve a las fábricas: los 700.000 empleos que vienen

Viaempresa - El que sobra és la nova matèria primera (article de Javier Creus)

 

AGENDA
SEGUEIX-NOS
NÚVOL D'ETIQUETES
CONTINGUT
Q8 - Estudi sobre l'accessibilitat en transport públic als polígons de la RMB
llegir +
138 propostes per a un nou impuls a la indústria
llegir +
Presentació a la Comissió d'Innovació del "Mapa de la Innovació a la RMB"
llegir +
Q8 - Estudi sobre l'accessibilitat en transport públic als polígons de la RMB
llegir +
El Pacte Industrial impulsa l’economia circular com a aposta d’ambició metropolitana per a la recuperació econòmica
llegir +
Jaume Collboni, nou president del Consell General del Pacte Industrial
llegir +
SIMAE
Notícies
Actualitat