El Pacte Industrial analitza en una jornada els reptes i oportunitats de l’economia circular i el seu impacte en l’ocupació

17-01-2018

El Pacte Industrial de la Regió Metropolitana de Barcelona ha celebrat el passat 17 de gener la jornada “Economia circular i ocupació per a una revolució industrial sostenible” amb l’objectiu d’analitzar els impactes de l’economia circular en l’ocupació i aportar idees per impulsar polítiques públiques que fomentin una ocupació de qualitat en el marc d’una reindustrialització sostenible. També s’ha debatut sobre quines eines poden permetre als treballadors i a les empreses minimitzar els impactes negatius i aprofitar els beneficis que els pot brindar la transició cap a una nova economia industrial i sostenible.

La jornada, celebrada al Palau Macaya, ha comptat amb una conferència de Joanna Drake, directora general adjunta de Medi Ambient de la Comissió Europea, i amb una taula rodona en què han participat Matthew Fraser, cap de projectes sènior a Circle Economy; Giorgio Mosangini, cap del Green Entrepreneurship & Civil Society Team al Centre d’Activitat Regional pel Consum i la Producció Sostenible (SCP/RAC), i Jordi Ficapal, president del Consell Català de Formació Professional. La periodista Olga Grau, directora adjunta d’El Periódico, ha estat la moderadora.

Aquesta jornada forma part del cicle “Reindustrialització i sostenibilitat. Horitzons per a un nou desenvolupament econòmic” organitzat pel Pacte Industrial amb la voluntat de generar reflexió i debat per identificar tendències de futur i aportar idees innovadores per abordar els reptes que ens planteja la reindustrialització i la sostenibilitat. El cicle, que ha estat seleccionat en la convocatòria de projectes de reflexió al Palau Macaya de l’Obra Social La Caixa, consta de tres jornades que es van iniciar la tardor passada. El coordinador gerent del Pacte Industrial, Carles Rivera, ha ressaltat la importància del diàleg entre els diferents actors per tal d’abordar amb garanties els reptes de la 4a revolució industrial.

“La transició cap a un nou model industrial basat en l’economia circular és una tendència irreversible.”

Joanna Drake, directora general adjunta de Medi Ambient de la Comissió Europea

Joanna Drake, directora general adjunta de Medi Ambient de la Comissió Europea, ha explicat que la Unió Europea vol impulsar la transició cap a un nou model industrial basat en l’economia circular ja que “aquesta és una tendència irreversible”. En aquest sentit, ha anunciat que es preveu adoptar aviat una nova legislació que faciliti aquesta transició. Drake ha subratllat la necessitat de disposar de sistemes de formació professional que proporcionin als treballadors les noves competències que requerirà la indústria. També ha ressaltat que l’automoció és un sector clau on impulsar l’economia circular. Finalment, ha informat sobre la creació d’una plataforma oberta on compartir bones pràctiques a nivell nacional, regional i local en matèria d’economia circular.

D’esq. a dta.: Olga Grau, Carles Rivera, Joanna Drake, Matthew Fraser, Jordi Ficapal i Giorgio Mosangini

Durant la taula rodona, Matthew Fraser, cap de projectes sènior a Circle Economy, ha destacat el paper de les ciutats per liderar la transformació cap a l’economia circular i ha posat alguns exemples de llocs de treball vinculats a l’economia circular: operador de reciclatge, analista de dades, arquitecte, instal·lador de panells solars, etc. Per la seva part, Giorgio Mosangini, cap del Green Entrepreneurship & Civil Society Team al Centre d’Activitat Regional pel Consum i la Producció Sostenible (SCP/RAC), ha afirmat que l’economia circular és una resposta als reptes globals, mediambientals, econòmics i socials i que, per tant, és important el suport als emprenedors verds i a l’ecoinnovació. Finalment, Jordi Ficapal, president del Consell Català de Formació Professional, ha destacat que als sistemes formatiu i productiu els interessa anticipar-se a les noves tendències del mercat de treball i impulsar polítiques públiques creades amb la col·laboració de tots els actors.

2a jornada del cicle "Reindustrialització i sostenibilitat. Horitzons per a un nou desenvolupament econòmic"

Etiquetes: , , , , ,

Descàrregues

Enllaços

Vols subscriure’t al nostre butlletí?

T’informarem de les novetats i activitats del Pacte Industrial

Subscriu-te al nostre butlletí