43a Reunió del Comitè Executiu del Pacte Industrial i debat sobre economia circular

24-04-2017

El Pacte Industrial de la Regió Metropolitana de Barcelona ha celebrat la 43a Reunió del Comitè Executiu el passat 24 d’abril al Palauet Can Buxeres de l’Hospitalet de Llobregat amb l’assistència dels representants dels ajuntaments i de les entitats que integren l’associació.

La reunió ha estat presidida per primera vegada per Núria Marín, alcaldessa de l’Hospitalet de Llobregat i presidenta del Comitè Executiu del Pacte Industrial des del passat mes de desembre. Durant la seva intervenció, Marín ha defensat la necessitat que la recuperació econòmica s’impulsi des d’una visió de regió metropolitana. Per això ha destacat la importància d’institucions com el Pacte Industrial com a eina per debatre i consensuar línies d’actuació que impulsin una reindustrialització sostenible i inclusiva.

Actualitat del Pacte Industrial

El coordinador gerent del Pacte Industrial, Carles Rivera, ha informat de les activitats realitzades per l’associació i ha avançat algunes de les que es duran a terme en els propers mesos. Entre les activitats previstes ha ressaltat el projecte “Reindustrialització i sostenibilitat. Horitzons per a un nou model econòmic” presentat pel Pacte Industrial a la 2a Convocatòria de projectes de reflexió al Palau Macaya de l’Obra social “la Caixa” i que ha estat seleccionat. Rivera ha explicat que l’objectiu del projecte és promoure el debat entre experts en els àmbits de la competitivitat, de la sostenibilitat i de les noves tecnologies per identificar tendències de futur i aportar propostes innovadores per impulsar una reindustrialització sostenible capaç de generar ocupació de qualitat. Rivera ha detallat que el format serà un conjunt de jornades i tallers participatius de contrast amb un grup d’experts per extreure les principals conclusions de les jornades i explorar noves línies d’actuació. Rivera també ha informat del tancament dels comptes anuals del 2016 i de la proposta de pressupost per al 2017.

Per la seva part, els presidents de les Comissions de Treball s’han referit a les activitats de les respectives comissions. En l’Àmbit de Mobilitat s’ha destacat la signatura del conveni de col·laboració entre el Pacte Industrial i l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM). De l’Àmbit de Formació s’ha anunciat la propera reunió de la comissió per presentar l’estudi de la Fundació BCN Formació Professional sobre models comparats d’FP dual. Pel que fa a l’Àmbit d’Activitat Econòmica s’ha esmentat el proper encàrrec d’un paper sobre planificació i governança dels PAE. Finalment, de l’Àmbit d’Innovació s’ha citat la col·laboració amb Fira de Barcelona i amb la direcció del saló Barcelona Building Construmat fruit de la qual els socis del Pacte Industrial que ho sol·licitin disposaran d’un codi d’acreditació gratuïta per assistir com a visitants al saló.

Reflexions sobre l’economia circular

Com a cloenda de la reunió, Xavier Marcet, de Lead To Change, ha parlat de la publicació que està elaborant per encàrrec del Pacte Industrial sobre economia circular i ha aprofitat l’ocasió per fer una reflexió sobre el tema. Marcet ha subratllat que la preocupació per la sostenibilitat del planeta ha motivat l’interès per impulsar l’economia circular, que ha resumit que consisteix en imitar el funcionament de la naturalesa, on no hi ha residus. L’aigua, l’energia, l’aire, la mobilitat i els residus, segons Marcet, s’han de poder gestionar d’una manera integrada i, per fer-ho possible, caldrà disposar d’un tipus d’informació de nova generació i que el món local es posicioni per fer un salt en la gestió del territori. Marcet també ha explicat que es coneixen molts dels factors que incidiran en el funcionament de l’economia circular, però no quan es produiran els canvis. D’aquí que hagi defensat que és necessari el lideratge del sector públic per abordar tant la sostenibilitat ambiental com la social.

  • Xavier Marcet durant el debat sobre economia circular

  • Els assistents a la reunió durant el repàs a les activitats de l’associació

  • Un moment de la 43a reunió del Comitè Executiu

  • D’esq. a dta.: Carles Ruiz, Núria Marín i Carles Rivera

Etiquetes: ,

Vols subscriure’t al nostre butlletí?

T’informarem de les novetats i activitats del Pacte Industrial

Subscriu-te al nostre butlletí