• Inici
  • |
  • Notícies
  • |
  • Impulsar la transició energètica als polígons, una…
15/07/2016
Impulsar la transició energètica als polígons, una gran oportunitat per potenciar la indústria des dels municipis
D’esq. a dta.: Carlos Rodríguez, Eloy Álvarez Pelegry, Carles Riba i Antoni Fuentes
D'esq. a dta.: Verónica Kuchinow, Ana María Martínez i Carles Ruiz

El Pacte Industrial de la Regió Metropolitana de Barcelona ha presentat el passat 14 de juliol el document "Guia d’iniciatives locals cap a la transició energètica als polígons industrials", que ha estat dirigit per Verónica Kuchinow i Anna Lluís, de Símbiosy, i esdevé el catorzè número de la col·lecció Quaderns de l’associació Pacte Industrial, que coordina Carles Rivera.

 

La presentació s’ha celebrat a la Masia Can Serra de Rubí en el marc d’una jornada sota el títol "La transició energètica als polígons industrials: una oportunitat per al món local" que ha comptat amb la participació d’Ana María Martínez, alcaldessa de Rubí; Carles Ruiz, president del Comitè Executiu del Pacte Industrial i alcalde de Viladecans; Eloy Álvarez Pelegry, director de la Càtedra d’Energia d’Orkestra - Instituto Vasco de Competitividad; Carles Riba, director del CDEI-UPC i president del CMES (Col·lectiu per a un nou Model Energètic i Social Sostenible); Carlos Rodríguez, director de l’UPIC (Unió de Polígons Industrials de Catalunya), i Antoni Fuentes, periodista d'El Periódico. També s’han presentat alguns dels projectes de transició energètica que apareixen recollits al Quadern 14, concretament els impulsats pels ajuntaments de Rubí, Viladecans, Granollers, Mataró, Barberà del Vallès i Sabadell, i que han estat explicats pels seus responsables.

 

L’objectiu d’aquest Quadern 14 és aportar als responsables municipals i agents econòmics i socials locals orientacions i casos pràctics que els ajudin a desenvolupar el gran potencial que tenen per impulsar el procés de transició energètica, partint d’accions en els seus polígons industrials. Impulsar la transició energètica serà, segons l’estudi, una inversió que contribuirà en el futur a evitar majors costos derivats del canvi climàtic.

 

CANVIS NECESSARIS PER A LA TRANSICIÓ ENERGÈTICA

El subministrament d’energia del futur, tenint en compte el canvi climàtic i l’escassetat dels combustibles fòssils, només podrà ser garantit a base d’un increment de les fonts d’energia renovable i una major eficiència en el seu ús: base de la transició energètica. Però per a això és necessària una adaptació dels mercats energètics, de les tecnologies i de les polítiques que fomentin la generació de renovables en xarxes distribuïdes, en contraposició a les centralitzades convencionals.

 

ELS ENS LOCALS I ELS POLÍGONS, AL CENTRE DEL NOU MODEL

Les entitats locals poden fer un paper molt important en les iniciatives d’energia sostenible. Poden liderar-les, proveir finançament, actuar com a dinamitzadors de comunitats, actuar com a agències d’energia, comercialitzadors d’energia... La generació distribuïda a partir d’energies renovables situa els ciutadans i especialment els polígons industrials en el centre del nou model energètic. El polígon industrial és un bon lloc, dins de les ciutats, on iniciar la construcció d’aquest model de generació distribuïda: és un espai delimitat on s’agrupen grans consumidors d’energia i grans generadors potencials.

 

NOVES OPORTUNITATS

El nou model energètic obre a la indústria les portes de nous mercats i oportunitats de negoci: d’una banda en el sector purament elèctric (empreses generadores i comercialitzadores locals d’energia), i de l’altra en nous sectors com ara la rehabilitació o regeneració d’edificis, sector amb un enorme potencial de generació de llocs de treball i una oportunitat per la reconversió pel sector de la construcció. També presenta oportunitats en nous materials, innovació tecnològica, tecnologia de la informació, electrònica, etc. Les inversions públiques en transició energètica cap a les activitats industrials tenen un retorn evident en la creació de llocs de treball i de riquesa per al mateix territori.

 

REQUERIMENTS PER A LA TRANSICIÓ ENERGÈTICA EN LA INDÚSTRIA

La transició energètica requereix, en primer lloc, una voluntat política decidida per impulsar-la. Aquest procés també implica col·laboració entre empreses, amb l’administració, amb les companyies subministradores, tecnològiques... però sobretot la voluntat de compartir. És per això que, per a l’èxit de les iniciatives cap a una transició energètica en polígons industrials, és indispensable l’existència d’associacions d’empreses de polígons. Així mateix, també estaran més ben posicionats aquells espais industrials que disposin d’una infraestructura bàsica de telecomunicacions (fibra òptica) i bons serveis energètics (electricitat, gas).

 

La transició energètica condueix a la digitalització d’una indústria 4.0 i a una electrificació també digital. El conjunt de tecnologies descentralitzades: fotovoltaiques, eòlica, biogàs, geotèrmia, minihidràulica, bateries, etc. es posa a disposició en unes xarxes que necessiten doble sentit de circulació, amb intel·ligència i amb capacitat d’integrar els consumidors, anticipar les seves tendències i garantir la màxima eficiència.

 

 

 

 

Enllaços

 

Nota de premsa

 

Quadern 14 del Pacte Industrial "Guia d’iniciatives locals cap a la transició energètica als polígons industrials"

 

 

Presentacions de la jornada 

 

 

Recull de premsa

 

Las fábricas recargan energía (El Periódico)

Polígons: menys fums i més eficiència (La Vanguardia)

 

AGENDA
SEGUEIX-NOS
NÚVOL D'ETIQUETES
CONTINGUT
Q8 - Estudi sobre l'accessibilitat en transport públic als polígons de la RMB
llegir +
138 propostes per a un nou impuls a la indústria
llegir +
Presentació a la Comissió d'Innovació del "Mapa de la Innovació a la RMB"
llegir +
Q8 - Estudi sobre l'accessibilitat en transport públic als polígons de la RMB
llegir +
Presentació del Paper 5 del Pacte Industrial i debat sobre el repte de reformatar els polígons industrials
llegir +
48a Reunió del Comitè Executiu del Pacte Industrial i presentació de les propostes del cicle sobre transició circular
llegir +
SIMAE
Notícies
Actualitat