Millorar la connexió entre els polígons i l’R+D+I, clau per tenir una indústria més competitiva

08-06-2016

El Pacte Industrial de la Regió Metropolitana de Barcelona ha presentat el passat 8 de juny el document “Reflexions per al disseny d’iniciatives locals d’impuls de l’R+D+I als polígons d’activitat econòmica”, que ha estat elaborat per Miquel Barceló, i esdevé el tercer número de la col·lecció Papers de l’associació Pacte Industrial, que coordina Carles Rivera. La presentació s’ha celebrat al Centre d’empreses industrials de Can Roqueta de Sabadell en el marc d’una taula rodona sota el títol “Polígons i R+D+I: millorem la seva connexió?” que ha comptat amb la participació, a més de l’autor del document, d’Eduard Navarro, regidor de Treball i Empresa de l’Ajuntament de Sabadell; Carles Ruiz, president del Comitè Executiu del Pacte Industrial i alcalde de Viladecans; Josep Miquel Piqué, president executiu de La Salle Technova Barcelona i president de l’XPCAT (Xarxa de Parcs Científics i Tecnològics de Catalunya), i Xavier López, director general Corporatiu i d’Operacions d’Eurecat.

L’objectiu d’aquest document és aportar reflexions i idees que ajudin els responsables de desenvolupament econòmic local i els agents econòmics a dissenyar i impulsar serveis de suport a la innovació en els centres de serveis a les empreses dels polígons. El document manifesta la necessitat de reforçar la interrelació entre el sistema de coneixement i el teixit productiu, i proposa un catàleg de serveis que faciliti a les empreses dels polígons avançar en el camí de la innovació.

La transformació dels polígons industrials

Davant dels reptes de competitivitat i canvis en els models productiu, energètic i de mobilitat, cal transformar els polígons en nous espais d’activitat econòmica de natura més diversa i integrada, que incloguin noves formes de producció i activitat, d’innovació i creativitat, de reincorporació a la trama urbana i al sector terciari d’alt valor afegit, de connexió amb el talent i el coneixement proper i internacional.

Miquel Barceló, autor del Paper 3 del Pacte Industrial, en un moment de la presentació del document

Aquests nous polígons han d’oferir serveis que permetin impulsar l’R+D i la innovació. En primer lloc trobem els serveis bàsics com poden ser els subministraments, l’elaboració d’un cens, la promoció, o bé el manteniment, que assegurin que l’espai físic industrial funciona correctament. És fonamental consolidar aquests serveis per disposar de les bases necessàries perquè les empreses puguin innovar i desenvolupar-se tecnològicament. A continuació, es podran crear nous serveis avançats que permetin la millora de la competitivitat de les empreses i fomentin el creixement econòmic, com poden ser la recerca, tecnologia i innovació oberta; l’atracció d’inversions; la formació i el talent; la col·laboració empresarial, i l’smart environment i l’ecologia industrial.

Paper clau dels ajuntaments

Els ajuntaments, amb els agents del territori, han de decidir estratègicament cap a quin tipus d’espai d’activitat econòmica ha d’avançar cada polígon. Atesa la visió de conjunt que els serveis de promoció econòmica tenen sobre el territori, és clau el paper dels ajuntaments a l’hora de liderar les iniciatives de transformació dels polígons. Resulta convenient l’establiment d’acords de col·laboració publicoprivada per a la gestió dels serveis a les empreses dels polígons, de manera que s’aglutini la visió conjunta que els serveis de promoció econòmica poden tenir sobre un territori global amb els interessos privats que les empreses poden aportar. D’altra banda, per optimitzar els recursos, els serveis de promoció econòmica necessiten conèixer en detall el sistema català d’R+D.

La innovació a Catalunya

La inversió en R+D a Catalunya només arriba a l’1,5% del PIB, lluny dels objectius europeus del 3%. Les empreses catalanes representen més del 20% de les empreses innovadores de l’estat espanyol, però la seva connexió amb els centres de coneixement és baixa. A més, Catalunya, i principalment la Regió Metropolitana de Barcelona, disposen de grans infraestructures científiques i tecnològiques així com importants empreses que inverteixen en R+D per donar suport al teixit productiu. Aquest teixit productiu també té a l’abast institucions, associacions i clústers que dinamitzen diferents sectors d’especialització.

La connexió entre els polígons i l’R+D+I

És imprescindible la connexió dels polígons amb l’ecosistema d’innovació: les institucions de coneixement, els clústers i els sistemes d’innovació, i les principals infraestructures científiques i tecnològiques del país, per disposar de serveis que no necessàriament trobarem dins del propi espai físic dels polígons, i així transformar-se en nous espais d’activitat econòmica. D’aquesta manera, les empreses dels polígons podrien augmentar la seva capacitat d’innovació per donar resposta a les necessitats del mercat i, per tant, ser més competitives.

Etiquetes: , , ,

Vols subscriure’t al nostre butlletí?

T’informarem de les novetats i activitats del Pacte Industrial

Subscriu-te al nostre butlletí