• Inici
  • |
  • Notícies
  • |
  • Jornada “La indústria de l'automòbil. El perquè…
05/03/2015
Jornada “La indústria de l'automòbil. El perquè d'un èxit”
D'esq. a dta.: Joaquim Coello, membre del GT Indústria del Cercle d'Economia; Noemí Moya, mànager de Relacions Institucionals i Governamentals de Nissan Motor Ibérica; Carles Ruiz, president del Comitè Executiu del Pacte Industrial i alcalde de Viladecans; Antón Costas, president del Cercle d'Economia; Vicenç Aguilera, president del CIAC, i Ciriaco Hidalgo, gerent de Relacions Governamentals de SEAT-Volkswagen Espanya

El passat 5 de març ha tingut lloc la jornada "La indústria de l'automòbil. El perquè d'un èxit", organitzada conjuntament pel Cercle d'Economia i el Pacte Industrial de la Regió Metropolitana de Barcelona. L'objectiu de la jornada ha estat que experts i actors del sector de l'automoció debatessin sobre el sector i la seva evolució en una taula rodona.

 

Antón Costas, president del Cercle d’Economia, ha destacat que Espanya és l’únic país de la UE que no ha tancat cap planta d’automoció en els darrers anys. "Alguna cosa bona es deu haver fet", ha subratllat. Segons Costas, "tot i que es tracta d’una indústria madura, ha demostrat que és la que major capacitat constant d’innovació té". El president del Cercle d’Economia ha defensat que la indústria ha d’estar vinculada a la innovació i tenir-la a prop físicament.

 

El president del Comitè Executiu del Pacte Industrial i alcalde de Viladecans, Carles Ruiz, s’ha referit a la importància del sector de l’automòbil, que amb els canvis que s’estan produint en l’economia i el consum, "cada vegada és més canviant i incorpora més tecnologia i diversitat, i a més és un sector molt ràpid a l'hora d’incorporar aquests canvis, i d’èxit". Ruiz ha remarcat la potència de Catalunya en logística i innovació, i en aquest sentit ha apuntat la necessitat d’apostar per les tecnologies transversals. Per Ruiz, la millor política industrial és la inversió en educació i ciència, ja que és la garantia per seguir incrementant la productivitat a la indústria i garantir la seva continuïtat. El president del Comitè Executiu també ha explicat que el Pacte Industrial "és la veu de l’industrialisme a Catalunya" des de la seva fundació l’any 1997, tot i que hi ha hagut moments en què semblava que altres sectors tenien molta més tirada. "Sempre hem volgut fer una feina que tingui sentit", i en aquest sentit Ruiz ha citat els darrers estudis sobre els sectors de la construcció i de l'automòbil.

 

Els reptes de futur del sector

Vicenç Aguilera, president del Clúster de la Indústria d’Automoció de Catalunya (CIAC), ha identificat els reptes del sector: reducció de les emissions i millores en la mobilitat, seguretat i connectivitat del vehicle. Aguilera ha destacat que Catalunya fabrica 600.000 vehicles anuals (el 25% del total espanyol) i el 30% de la producció de components. "Catalunya és un punt de referència a Espanya i a la UE. A nivell mundial som petits, però hi som", ha assenyalat. El president del CIAC ha remarcat que Catalunya "és una referència perquè aquí es fa R+D. És l’únic lloc d’Espanya on les fàbriques tenen centres tecnològics associats: els centres tècnics de SEAT i Nissan". "Cada treballador del Centre Tècnic genera 50 llocs de treball indirectes", ha afegit. Per Aguilera cal integrar més la cadena de valor del sector a Catalunya: "Catalunya fabrica un terç del valor total del vehicle. Es pot incrementar aquest percentatge. Hi ha encara dos terços per integrar".

 

Per la seva part, Joaquim Coello, membre del Grup de Treball d’Indústria del Cercle d’Economia, ha insistit en la necessitat de seguir incrementant competitivitat. “Cal actuar amb polítiques públiques sobre la logística com a variable clau de reducció de cost de les fàbriques i d’exportació del producte acabat”, ha apuntat. Coello també ha insistit que les polítiques públiques s’han de centrar en la formació. L’any 2000, ha detallat, el 26% dels treballadors de la indústria de l’automòbil no tenia formació, l’11% eren titulats universitaris i el 19% titulats en FP. L’any 2010 els no qualificats havien baixant fins el 13% i els universitaris havien augmentat fins el 17%. “La formació universitària és important i la FP, en aquest sector, és clau. I aquesta és precisament una de les mancances significatives a Espanya”, ha puntualitzat.

 

La importància de la formació

En la taula rodona també han estat presents representants de SEAT i Nissan, marques automobilístiques amb fàbriques a la Regió Metropolitana de Barcelona. Per Ciriaco Hidalgo, gerent de Relacions Governamentals de SEAT-Volkswagen Espanya, el sector de l'automòbil també és un sector madur, "però no obsolet. L’èxit del sector –ha prosseguit–, es basa en la innovació, les persones i la productivitat". Hidalgo ha destacat que SEAT dedica 13 MEUR a formació i ha defensat el model de formació dual que aplica l’empresa, amb l’Escola d’Aprenents al capdavant. Per Hidalgo cal una política industrial "ambiciosa i atractiva, orientada clarament a la innovació, la tecnologia i la formació". I ha afegit que això només es pot fer amb una aliança estable i sòlida entre les administracions públiques, les empreses i els sindicats.

 

Noemí Moya, mànager de Relacions Institucionals i Governamentals de Nissan Motor Ibérica, ha explicat que la bona situació actual de la fàbrica de la Zona Franca després d’uns anys complicats s’ha produït gràcies a un "canvi d’actitud després d'un període molt complicat" i una "estratègia de creixement sostenible". "De la supervivència hem passat a una estratègia de creixement sostenible basada en la competitivitat, la flexibilitat, el talent i la innovació", ha detallat. Moya ha ressaltat també que Nissan ha dedicat en l'últim any 83.000 hores a la formació dels treballadors.

 

 

A continuació podeu veure el vídeo de la jornada:

 

 

 

 

 

Enllaços

 

Resum de la jornada "La indústria de l'àutomòbil. El perquè d'un èxit" elaborat pel Cercle d'Economia.

 

 

Recull de premsa

 

Los retos del automóvil: conectividad y eficiencia (Expansión)

 

Experts en automoció auguren bons anys i demanen apostar per innovació i FP (EFE i La Vanguardia)

 

Expertos en automoción destacan su competitividad pero piden apoyo a innovación y FP (Europa Press)

 

La indústria insubstituïble (La Vanguardia)

 

Les coses que van bé. Article d'Antón Costas, catedràtic d'Economia de la Universitat de Barcelona i president del Cercle d'Economia (La Vanguardia)

 

AGENDA
SEGUEIX-NOS
NÚVOL D'ETIQUETES
CONTINGUT
Q8 - Estudi sobre l'accessibilitat en transport públic als polígons de la RMB
llegir +
138 propostes per a un nou impuls a la indústria
llegir +
Presentació a la Comissió d'Innovació del "Mapa de la Innovació a la RMB"
llegir +
Q8 - Estudi sobre l'accessibilitat en transport públic als polígons de la RMB
llegir +
Presentació del Paper 5 del Pacte Industrial i debat sobre el repte de reformatar els polígons industrials
llegir +
48a Reunió del Comitè Executiu del Pacte Industrial i presentació de les propostes del cicle sobre transició circular
llegir +
SIMAE
Notícies
Actualitat