• Inici
  • |
  • Notícies
  • |
  • Mikel Navarro destaca la importància de les estratègies…
11/06/2014
Mikel Navarro destaca la importància de les estratègies de desenvolupament econòmic territorial en la cloenda del XIX Consell General del Pacte Industrial
D’esq. a dta.: Carles Ruiz, president del Comitè Executiu; Sònia Recasens, presidenta del Consell General, i Carles Rivera, coordinador gerent
El professor Mikel Navarro en un moment de la conferència que ha pronunciat amb el títol "Estrategia, industria y desarrollo económico local"

El Dr. Mikel Navarro, catedràtic d’Economia de la Universitat de Deusto i investigador sènior d’Orkestra-Instituto Vasco de Competitividad, ha pronunciat la ponència “Estrategia, industria y desarrollo económico local" com a cloenda del XIX Consell General del Pacte Industrial. Navarro ha destacat que la governança multinivell és clau per al desenvolupament econòmic territorial.

 

En la seva intervenció, Navarro ha destacat la importància de tenir una estratègia ben definida per al desenvolupament econòmic territorial i que aquesta “no s’ha de limitar únicament a una política de clústers”. Navarro ha apuntat que els territoris són sistemes complexos -amb els problemes de governança que això comporta- i que el repte és crear visions compartides i seleccionar un nombre limitat de prioritats. El professor ha posat com a exemple el País Basc on, tot i els canvis de govern, hi ha hagut continuïtat en les polítiques industrials. També ha destacat la necessitat d’incorporar a tota la societat, inclòs el sistema financer, en el procés de definició de l’estratègia territorial.

 

Navarro també ha defensat la governança multinivell per al desenvolupament econòmic, que exigeix la coordinació entre tots els nivells administratius. “Cada nivell territorial ha de tenir la seva estratègia”, però ha subratllat que és fonamental que estiguin alineades i coordinades havent-hi una aposta territorial vertical, tal com es demana des d’Europa. El professor també ha assenyalat que en els darrers anys s’han importat a l’àmbit territorial conceptes del món del management –competitivitat, estratègia etc.- i ha explicat les diferències entre estratègia empresarial i territorial.

 

Navarro ha finalitzat la seva intervenció referint-se a Orkestra-Instituto Vasco de Competitividad, la institució en què desenvolupa la seva tasca d’investigació i que va ser creada des de la Fundació Deusto. Navarro ha ressaltat que el bon funcionament de la institució es fonamenta en la seva independència i en la seva connexió internacional gràcies a un equip de professionals de diversos països. Orkestra analitza la competitivitat territorial del País Basc amb una perspectiva internacional i donant resposta als reptes locals.

 

Actualitat del Pacte Industrial

La reunió del XIX Consell General del Pacte Industrial, celebrada dimecres 11 de juny a Cerdanyola del Vallès, a l’Hotel Campus de la Universitat Autònoma de Barcelona, ha estat presidida per Sònia Recasens, segona tinenta d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona i presidenta del Consell General del Pacte Industrial. L’alcaldessa de Cerdanyola del Vallès, Carme Carmona, ha estat l’encarregada de donar la benvinguda als assistents.

 

Carles Ruiz, alcalde de Viladecans i president del Comitè Executiu del Pacte Industrial, i Carles Rivera, coordinador gerent del Pacte Industrial, han repassat tota l’actualitat de l’associació davant els representants de les entitats que formen el Pacte Industrial. Entre els propers actes que se celebraran hi ha la presentació el dijous 3 de juliol del Quadern número 10 del Pacte Industrial sobre el futur de la indústria de la construcció a la Regió Metropolitana de Barcelona.

 

AGENDA
SEGUEIX-NOS
NÚVOL D'ETIQUETES
CONTINGUT
Q8 - Estudi sobre l'accessibilitat en transport públic als polígons de la RMB
llegir +
138 propostes per a un nou impuls a la indústria
llegir +
Presentació a la Comissió d'Innovació del "Mapa de la Innovació a la RMB"
llegir +
Q8 - Estudi sobre l'accessibilitat en transport públic als polígons de la RMB
llegir +
Jornada "Economia circular i acció col·lectiva en l’horitzó 2030"
llegir +
Jaume Collboni, nou president del Consell General del Pacte Industrial
llegir +
SIMAE
Notícies
Actualitat