• Inici
  • |
  • Notícies
  • |
  • El CAREC analitza en un informe la competitivitat del…
06/02/2014
El CAREC analitza en un informe la competitivitat del sector agroalimentari català
Fàbrica d'embotits. Foto: Generalitat de Catalunya

El Consell Assessor per a la Reactivació Econòmica i el Creixement (CAREC) ha lliurat al Govern l’informe "Afegint valor als sectors estratègics: el cas del sector agroalimentari" en què analitza la seva situació. El document assenyala que, malgrat l'actual situació de crisi, el sector ha mantingut la producció, ha destruït poca ocupació -els llocs de treball s'han reduït un 4% enfront del 20% del conjunt de la indústria-, han augmentat les exportacions -un 22,7% de 2007 a 2012-, i ha assolit una taxa de cobertura exportacions/importacions que ha arribat al 98,81% el juliol de 2013.

 

L’informe també destaca que el sector agroalimentari català constitueix el primer clúster agroalimentari d'Europa segons les dades de l'observatori de clústers de l'Stockholm School of Economics i recorda que el 80% de la producció agrària a Catalunya no està subvencionada “en el context d’una Política Agrària Comunitària que es reorienta cap al foment de la competitivitat de les explotacions i la qualitat dels productes finals”.

 

 

Reptes de futur

 

L'informe assenyala que "el món té al davant importants reptes alimentaris i un augment progressiu de l'exigència molt centrada en dos factors principals que es condicionen mútuament i que incrementen els costos de producció: seguretat alimentària i benestar animal”. Altres riscos als quals s’enfronta el sector i que també se citen són l'escassetat de recursos bàsics (energia, terra i aigua, entre d'altres) i els problemes mediambientals, amb el canvi climàtic com a nou tema de dimensió global.

 

Per això el CAREC indica que cal “trobar un equilibri adequat entre generació de riquesa econòmica, satisfacció de les necessitats alimentàries de la població i sostenibilitat de les actuacions”. D’aquí que el nou escenari de futur exigeixi “redefinir objectius i estratègies”.

 

 

Estratègia de futur

 

El CAREC apunta diferents línies d’acció en els àmbits de “l’optimització de la superfície agrària (planificació de l’espai agrari, concentració parcel·lària, regadiu, gestió forestal); el desenvolupament de les zones rurals en dificultat; les condicions mediambientals i agropecuàries”.

 

Pel que fa a l’àmbit organitzatiu se centra en “la dimensió empresarial, la integració vertical, i l’aposta pel sector cooperatiu; l’atenció a noves oportunitats de negoci vinculades a les tendències en el consum alimentari (salut, aliments ecològics, etc.) i a les sinergies turisme-agricultura-indústria agroalimentària; els circuits i canals de comercialització; i finalment la millora de les capacitats de gestió i capitalització dels projectes, i la innovació en processos i productes”, aprofitant l'avantatge del clúster.

 

 

 

 

Enllaços

 

Informe "Afegint valor als sectors estratègics: El cas del sector agroalimentari" (document en pdf).

 

AGENDA
SEGUEIX-NOS
NÚVOL D'ETIQUETES
CONTINGUT
Q8 - Estudi sobre l'accessibilitat en transport públic als polígons de la RMB
llegir +
138 propostes per a un nou impuls a la indústria
llegir +
Presentació a la Comissió d'Innovació del "Mapa de la Innovació a la RMB"
llegir +
Q8 - Estudi sobre l'accessibilitat en transport públic als polígons de la RMB
llegir +
Comitè Executiu i Consell General del Pacte Industrial
llegir +
El Pacte Industrial presenta les conclusions del cicle sobre reindustrialització i sostenibilitat al Garraf
llegir +
SIMAE
Notícies
Actualitat