• Inici
  • |
  • Notícies
  • |
  • La Comissió Europea aposta per la indústria per sortir…
28/01/2014
La Comissió Europea aposta per la indústria per sortir de la crisi
Seu de la Comissió Europea a Brussel·les. Foto: Amio Cajander

L’objectiu és augmentar la competitivitat industrial per rellançar el creixement i la creació de llocs de treball, i que el sector industrial arribi a representar el 20% del PIB l’any 2020.

 

La Comissió Europea ha presentat el document “Per un renaixement industrial europeu” en què insta els estats membres a que integrin les qüestions relacionades amb la competitivitat industrial en tots els àmbits polítics. Antonio Tajani, vicepresident de la Comissió i Comissari d’Indústria i Emprenedoria, ha afirmat que “la reindustrialització i la modernització urgent de les nostres economies són indispensables per crear llocs de treball. Cal un fort compromís nacional i de la UE per garantir i prioritzar tots els instruments disponibles”.

 

La indústria és la responsable del 80% de les exportacions europees i de la investigació i la innovació privades. Quasi un de cada quatre llocs de treball del sector privat es troba en la indústria i acostuma a requerir una alta qualificació. A més, cada lloc de treball addicional al sector manufacturer genera entre 0,5 i 2 llocs de treball en altres sectors. No obstant, la contribució en el PIB europeu del sector manufacturer continua caient i l'estiu del 2013 només representava un 15,1 %, ben lluny de l'objectiu del 20 % que la Comissió va decidir el 2012 que volia aconseguir el 2020.

 

 

Mesures concretes

 

Per tal de donar suport a la competitivitat de la indústria europea, la Comissió ha fixat les següents prioritats:

  • Reforçar la integració de la competitivitat industrial en totes les àrees polítiques.
  • Aprofitar al màxim el potencial del mercat interior desenvolupant les infraestructures necessàries, creant un marc jurídic predictible, senzill i estable que fomenti l'emprenedoria i la innovació, integrant els mercats de capital, millorant les possibilitats de formació i mobilitat dels ciutadans i completant el mercat interior de serveis.
  • Prendre mesures en el mercat interior i a nivell internacional per poder accedir a les matèries primes i a l'energia a preus assequibles.
  • Crear i fer servir instruments de finançament europeus combinant les possibilitats que ofereixen els programes COSME, Horitzó 2020, els fons estructurals (fons regionals de com a mínim 100 000 MEUR) i el finançament nacional continuar treballant en innovació, inversió i reindustrialització.
  • Restablir el crèdit a l'economia normal. En aquest sentit el Banc Europeu d'Inversions ha de tenir un paper més estratègic i concedir crèdits a la innovació i a projectes industrials; a més, cal que la UE suprimeixi els colls d'ampolla pendents que fragmenten els mercats financers i creï les condicions per accedir a fonts alternatives de finançament.
  • Facilitar la integració progressiva de les empreses europees i, concretament, de les PIMES en les cadenes de valor mundials per augmentar la seva competitivitat i garantir el seu accés als mercats d'arreu del món en condicions competitives més favorables.

 

 

 

 

Enllaços

La Comisión insta a una actuación inmediata en favor del renacimiento industrial europeo (Nota de premsa de la Comissió Europea).

Pàgina web de la cartera d’Indústria de la Comissió Europea.

 

AGENDA
SEGUEIX-NOS
NÚVOL D'ETIQUETES
CONTINGUT
Q8 - Estudi sobre l'accessibilitat en transport públic als polígons de la RMB
llegir +
138 propostes per a un nou impuls a la indústria
llegir +
Presentació a la Comissió d'Innovació del "Mapa de la Innovació a la RMB"
llegir +
Q8 - Estudi sobre l'accessibilitat en transport públic als polígons de la RMB
llegir +
Jornada "Economia circular i acció col·lectiva en l’horitzó 2030"
llegir +
Jaume Collboni, nou president del Consell General del Pacte Industrial
llegir +
SIMAE
Notícies
Actualitat